Haftalık Bakış
Geçtiğimiz hafta yaşanan en önemli gelişme ECB'nin almış olduğu parasal genişleme kararıydı. ECB Mart ayından itibaren 18 ay boyunca aylık olarak 60 milyar Euro tahvil alımı yapacağını açıkladı.  Açıklamaya göre alımlar Eylül 2016'ya kadar sürecek. Planlanan sürecin gerçekleşmesi durumunda toplamda 1.1 trilyon Euro varlık alımı yapılmış olacak. Bu alımlarda yatırım yapılabilir notu olan (çöp seviyesinde olmayan) ülke tahvillerininde olacağı belirtildi. Bu duruma göre sadece Yunanistan ve G. Kıbrıs tahvilleri alınmayacak. Avrupa Merkez Bankası faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Politika faizi %0.05, Mevduat Faizi %-0.20, Borç Verme Faizi ise %0.30 seviyesinde sabit bırakıldı. Karar sonrasında Euro'nun değer kaybettiğini gördük. EURUSD paritesi 1.1114 seviyesine kadar geri çekilerek tarihi dip seviyelerie düşüş gösterdi. Avrupa borsalarında ise yükselişler görüldü. 

ABD tarafında haftanın ilk günü piyasaları, Martin Luther King Günü nedeniyle kapalıydı. Haftanın ilerleyen günlerinde ABD gündeminde beklentilerin altında açıklanan Yapı Ruhsatları ve Yapı İzinleri, bekelntiyi karşılayamayan haftalık işsizlik maaşı başvuruları vardı. St. Louis FED Başkanı James Bullard, yaptığı konuşmada ekonominin güçlenmesi durumunda önümüzdeki aylarda faiz artışı olabileceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Asya tarafında ise Japonya’da beklenti üzerinde olumlu gelen Sanayi Üretimi verisi vardı.  Veri %0.5 seviyesinde, daralma gösterdi. Oranın i %0.6 düzeyinde olması bekleniyordu.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz oranında bir değişikliğe gitmeyerek sabit bıraktı. Açıklanma sonrasında Japon Yeni toparlanma gösterdi.  BOJ yaptığı açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon üzerindeki olumsuz etkisini engellemek için parasal genişleme politikasını devam ettirdiğini belirtti. BOJ, Enflasyon beklentisiNİ %1 seviyesine indirirken, büyüme tahmini ise %2.1 seviyesine çıkarıldı.

Çin’de Sanayi Üretimi verisi %7.9 seviyesinde artış gösterdi. Bir önceki veride %7.4 düzeyinde artış olmuştu. 

Türkiye gündeminde ise TCMB Para Politikası Kurulu kararı vardı. TCMB piyasadaki beklentilere paralel olarak 1 haftalık repo faizi olan politika faizinde 50 baz puan indirime giderken, gecelik borç alma faizi ve gecelik borç verme faizlerinde değişikliğe gitmedi. Diğer faiz hadlerinde bir değişiklik yapmadı.
Son durum itibariyle politika faiz olarak adlandırılan 1 haftalık repo faizi % 7.75; TCMB’nin gecelik borç alma faizi (faiz koridorunun alt bandı) % 7.50, gecelik borç verme faizi (faiz koridorunun üst bandı) % 11.25 seviyelerinde. Karar sonrasında yayınlanan özet metinde Kurul’un mevcut para politikası duruşu altında, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceğini öngördüğü; enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerektiğine vurgu yapıldı.

Bıst-100 hafta içereisinde 87.584 ve  91.585 arasında dalgalanarak 90.736 seviyesinden kapandı. 78.844 desteğinden başlayan yukarı yönlü hareket geçtiğimiz hafta 91.585 seviyesine kadar yükselmişti. Cuma günü gelen satışlarla endeksin bir miktar değer kaybettiğini görüyoruz. Günlük grafikte teknik indikatörler aşırı alım bölgesinde bulunurken, aşağıda görülen saatlik grafikte teknik indikatörler sat konumunda ve aşağı yönlü hareket etmektedir. İşlem hacminde görülen artış dikkat çekici. 90.860 üzerinde kalınamaması ve Cuma günü gelen satışların devam etmesi, doların 2.3600 direnci üzerine çıkması durumunda  90.275 ve 89.645 seviyeleri gündeme gelebilir. Direnç olarak 90.860 üzerine çıkılarak bu seviyenin destek edinilmesi durumunda ise 91.585 ve devamında 92.440 dirençleri önem arz etmektedir.




Önümüzdeki hafta takip edilecek olan veriler;

Pazartesi günü
Gece TSİ 01:50 Japonya Ticaret Dengesi takip edilecek.
11:00 Almanya IFO İş Ortamı Endeksi açıklanacak.
11:00 Euro Bölgesi Aralık ayına ait Perakende Satış  verisi takip edilecek.
Yurtiçinde saat 14:00’te Ocak ayı Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi açıklanacak.

Salı günü
11:30 İngiltere dördüncü çeyrek gayri safi yurt içi hasıla rakamları.
15:30 ABD Dayanıklı Mal Siparişleri rakamları açıklanacak.
17:00 ABD’de Tüketici Güven Endeksi, Hizmet PMI Endeksi açıklanacak. Yurtiçinde  TCMB Merkez Bankası’nın Ocak ayı enflasyon raporu toplantısı var.

Çarşamba günü
09:00 Almanya İthal Mal Fiyatları Endeksi ve GFK Tüketici Güven Endeksi.
21:00 ise ABD Merkez Bankası FED’in FOMC Toplantı Bildirisi açıklanacak.

Perşembe günü
01:50 Japonya Aralık ayı Perakende Satış verisi açıklanacak.
10:55 Almanya Ocak ayına ait İşsizlik rakamları açıklanacak.
15:00 Almanya’dan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.
12:00 Euro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi ve Sanayi Güveni.
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Aralık ayına ait bekleyen Konut Satışları izlenecek. 

Cuma günü 
TSİ 01:30 Japonya Hanehalkı harcamaları, Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi, Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi, İşsizlik Oranı ve Sanayi Üretimi rakamları açıklanacak.
12:00 Euro Bölgesi  yıllık bazlı Tüketici Fiyat Endeksi ve İşsizlik Oranı açıklanacak
12:00 ABD tarafında  4. çeyrek GSYİH ve Michigan Hassasiyet Endeksi’ni takip edeceğiz.
10:00 Yurttiçi Ticaret Dengesi rakamları takip edilecek veriler arasında bulunmaktadır.



Burada verilmiş olan fiyat seviyeleri teknik analiz kriterlerine göre belirlenmiş olup, al sat tavsiyesi içermez.

                                                            Ali Erkan TANACIOĞLU


---------------------------------------------------------------------------------------------


“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. 

Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve  kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. 

Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”




  
2000 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
KİTAP-MAKALE
Haftalık Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.440034.5781
Euro35.959736.1038
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam118
Toplam Ziyaret771553