Türk çimento sektöründe 2015 yılı itibariyle toplamda 70 tesis faaliyet göstermektedir. Bu tesislerin 52’si entegre ve 18’i öğütme tesisidir.
Türkiye 2015 itibariyle Avrupa’da üretim bakımından lider konumda bulunmaktadır.
Dünya’da ise Çin, Hindistan, ABD ve İran’ın ardından 5. Sırada yer almaktadır. İhracat tarafına baktığımızda Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler Batı ve Kuzey Afrika ülkeleri, Brezilya, Güney Amerika, Rusya’dır.
Sektörde maliyetlerin %50’den fazlasını petrokok ve elektrik olmak üzere enerji oluşturmaktadır. Bu nedenle enerji maliyetlerinin yönetimi sektör içinde farklılaşmayı sağlamaktadır. Büyük bölümü ithal girdiler olan petrokok fiyatlarındaki ve kurlardaki değişimler ile elektrik fiyatlarındaki düzenlemeler sektörün kar marjları üzerinde etkili olmaktadır.
2016 yılının ilk ayında petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve kurların yükseliş ivmesinin azalmış olması nedeniyle elektrik fiyatlarında yılının geri kalanında yeni bir artış ihtimali azalmıştır. Uzun vadede enerji maliyetleri sektör için önemli olmasına karşın, 2016 yılında sene başında yapılan zam dışında ek bir maliyet getirmesini beklemiyoruz.
Sektörde maliyetlerin %30’unu oluşturan petrokokun tamamı yurt dışından tedarik edilmektedir. 2012 yılının ilk yarısından bu yana petrokok fiyatlarında bir düşüş görülmektedir. Petrokok fiyatlarında görülen bu düşüş sektörü olumlu yönde etkilemektedir.
2012 yılında yasalaşan “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun” çerçevesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri sektörün önündeki en önemli potansiyellerden biri olarak görülmektedir. Türkiye'de 2015 itibariyle yenilenmesi gereken yaklaşık olarak 6,5 milyon konut bulunmaktadır. Bununla birlikte 2012 yılında çıkan 2B yasası ve mütekabiliyet konusunda yapılan düzenlemelerle artan yabancı alımları konut sektörüne katkı yapmaya devam etmektedir.
Konut sektörünün yanında sektörün 2016 yılına yönelik en önemli beklentisi büyük alt yapı yatırımlarıdır. Jeopolitik gelişmelere bağlı olarak ihracat pazarındaki kaybın bu büyük projelerle telafi edilmesi umut edilmektedir.
Aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere 2015’te 86 milyon ton olan çimento üretim kapasitesi kesinleşmemiş verilere göre 2016’da 88 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre 2014 yılında 71,2 milyon ton olan çimento üretimi 2015 yılında 71,4 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. (değişim 0,25%) Çimento satışlarının ise 2014 yılına göre 2015 yılında 0,38% değişimle paralel bir seyir izlediği görülmektedir. 2016 yılında aynı paralel seyrin devam edeceğini düşünüyoruz.
Kaynak:AKCNS 2015/9 faaliyet raporu
2015 yılında sektörün toplam karlılığı bir önceki yılla göre düşüş göstermektedir. BIST Taş Toprak Endeksi’ne ve aynı zamanda BIST 100’e dahil olan şirketler için yapmış olduğumuz projeksiyonlar, buradaki şirketlerin karlılıklarında 2016’da da 2015’e yakın bir rakam gerçekleşeceğini göstermektedir. Bu durum şirket bazlı ayrışmalar yaşansa dahi sektör genelinde hisse fiyatlarının baskı altında kalabileceğini göstermektedir.
Kaynak: Gedik Yatırım
Aşağıdaki tabloda sektörde bulunan şirketlerin dupont analizi verilmiştir.
Ali Erkan TANACIOĞLU
--------------------------------------------------------------------------------------------
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”