Brent petrol 2016 yılının ocak ayında en düşük 27,08 seviyesini görmüştü. 27,08 seviyesinden başlayan yükseliş Haziran ayı içerisinde 52,83 seviyesine kadar devam etti. Yükselişin düzeltmesi mahiyetinde petrol Ağustos ayı başında 41,49 seviyesine kadar geriledi. 41,49 seviyesinin destek edinilerek tekrar bu seviyeden başlayan yükseliş ile geçtiğimiz haftayı petrol 50,77 seviyesinden kapadı.
Ağustos ayında görülen yükseliş üzerinde petrol üreticilerinin üretim seviyesi ile ilgili görüşme yapmış olması etkili olmuştu. Önümüzdeki süreçte OPEC üyelerinin Eylül ayı içerisinde bir araya gelmeleri bekleniyor.
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda petrola bağlı olarak enerji şirketi hisseleri ile yukarı yönlü hareketler görülmüştü.
Yukarıdaki grafik son 1 yılda oluşan fiyat formasyonu ve formasyona ait olan boyun çizgisinden türetilmiş alçalan trendleri gösteriyor. Trend kalıbının grafiğe uyum sağladığı ortada. Önümüzdeki süreçte 52,59 seviyesinden geçen boyun çizgisinin yukarı kırılması yukarı yönlü beklentiyi artıracaktır.
Fortunaturkey dergisinde çıkan habere göre:
Ağustos ayı içerisinde Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) küresel günlük petrol talebi konusunda yayınladığı aylık raporda 2016 yılı için global petrol talebi büyüme tahminini 1,4 milyon varil/gün olarak korurken, 2017 için talepte büyüme tahminini 100 bin varil gün azaltarak 1,2 milyon varil/gün olarak belirledi.
Raporda, "Ekonomik büyüme projeksiyonlarının düşürülmesine bağlı olarak 2017'de talep büyümesi bir miktar ivme kaybedecek, ancak 1,2 milyon varil/günlük talep büyüme hala trendin üzerinde" ifadelerine yer verildi.
Global petrol arzının Temmuz ayında gerek OPEC üyesi, gerekse OPEC üyesi olmayan üreticilere bağlı olarak 800 bin varil/gün arttığına işaret eden IEA, OPEC dışı üreticilerin arzının 500 bin varil artarak 56,7 milyon varile ulaştığına işaret etti.
kaynak: http://www.fortuneturkey.com/iea-2017-petrol-talebi-buyume-tahminini-dusurdu-37247
Buna karşın Dünya Bankası 2016 yılsonu ortalama ham petrol varil fiyatı tahminini 41 dolar’dan 43 dolar’a çıkarmış olması küresel piyasalarda önümüzdeki süreçte petrol fiyatlarında yukarı yönlü beklentileri artırıyor. Son dönemde petrol stoklarındaki düşüş eğiliminin bu savı desteklediğini görüyoruz. Bu noktada Petrol üreticisi ülkelerin bir anlaşmaya giderek fiyat istikrarı için adım atmaları önemli. Önümüzdeki süreçte Eylül ayında OPEC ülkelerinin yapacağı toplantı bu noktada önem arz ediyor.
Ali Erkan TANACIOĞLU
--------------------------------------------------------------------------------------------
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan değerlendirmeler, yorum ve kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”
Yayınlanan çalışmalar teknik analiz ve temel analiz kriterlerine göre subjektif yorumlar içerir.